Powitaj zimę z radością – poznaj niezawodny sposób na chłód!

Zima to nieznośny czas dla zmarzluchów.
Zazwyczaj chcemy wtedy pozostać w cieplutkim domu i z ciepłą herbatą zasiąść do naszej ulubionej książki tudzież do wybranego filmu. Ale czy zima musi być taka „zimna”?

Zobacz, co możesz zrobić, by uchronić się przed przenikliwym chłodem.

sweter
Author: Evelyn Hill
Source: http://www.flickr.com
Jest dużo patentów na zabezpieczenie przed chłodem. Możemy pić dużo rozgrzewających płynów, chować się przed nim w domu. Jednak najlepszym pomysłem jest odpowiednie ubranie.

Wełna – doskonały sposób na zimę!

Wełna jest naturalnym włóknem pozyskiwanym z sierści zwierząt. Pozyskujemy ją na przykład od kóz, owiec, lam, wielbłądów albo królików. Ze względu na swoiste cechy włókna, wełna jest wykorzystywana do wyrobu wysokiej jakości tkanin, dzianin czy włóknin. Wełna była znana od starożytności. Ta doskonałej jakości jest bardzo miękka, puszysta i wyróżnia się cienkimi włóknami, które mają długość od 4 do 12 cm. Taką fantastyczną wełnę pozyskuje się z okrywy włosowej owiec rasy merynos. Z kolei z włosia kóz kaszmirskich uzyskuje się inny znamienity gatunek wełny tj. kaszmir. Grubsza wełna jest wytwarzana z włosia owiec długowełnistych i nizinnych.

Czy masz ochotę, przeczytać inne tego rodzaju informacje? Jeśli tak, to kliknij ten odsyłacz oraz zobacz w artykule (https://www.casu.pl/dzieciece/obuwie-dla-dziewczynki/japonki.html) więcej porad. One prawdopodobnie także Cię zainteresują!

Włókno wełny pochodzącej od tych zwierząt może osiągać długość nawet do 40 cm. Dzianina wełniana jest doskonałym zabezpieczeniem przed mrozem.

Wełna gotowana: co to takiego?

Jeżeli w swej szafie masz berety, szaliki czy swetry, prawdopodobnie są one zrobione właśnie z gotowanej wełny. Wełna gotowana (inaczej wełna parzona) różni się od standardowej wełny tym, iż jest bardziej zbita. Z jakiego powodu? Dlatego, że została wcześniej poddana obróbce termicznej i z tego powodu skurczyła się. W trakcie obróbki wełna kurczy się o ok. 20-30% swojej objętości! Dzięki temu wełna gotowana jest zdecydowanie cieplejsza, znakomicie sprawdza się w zimowe dni. Dodatkowo w przeciwieństwie do tradycyjnej wełny, jest mniej podatna na zabrudzenia i co istotne nie przyczynia się do powstawania reakcji alergicznych, takich jak: swędzenie albo kłopotliwa wysypka.



Jakie jeszcze plusy ma parzona wełna?

sweter z wełny
Author: McArthurGlen Designer Outlets
Source: http://www.flickr.com
W odróżnieniu od normalnej wełny jest miękka, bardzo miła w dotyku. To elastyczny, mięsisty oraz lejący materiał, niejednokrotnie wykorzystywany w krawiectwie.
Dodatkowo – oprócz tego, że znakomicie zabezpiecza przed zimnem, z powodu swojego składu, dzianina wykonana z gotowanej wełny jest przewiewna, pozwala oddychać naszej skórze.
Z wełny parzonej powstają także świetne sukienki, garsonki, tuniki, płaszcze i kurtki na zimę.
By mieć pewność, że nasz wełniany płaszcz albo kurtka należycie ochronią nas przed zimnem warto je uprzednio ocieplić.
Z gotowaną wełną, każdy zmarzluch przywita mroźne dni z radością!