Strawa liofilizowana - czym jest jak też co wskazane jest o niej wiedzieć

Jej nazwę z trudem się artykułuje, co niekiedy budzi podejrzenia. Na początku używali jej amerykańscy żołnierze, choć technologię produkcji odkryli Indianie.


Żywność liofilizowana - gdyż o niej mowa - obecnie zyskuje coraz ogromniejszą popularność pośród sportsmenów jak też podróżników, lecz nie jedynie.




drzwi
Author: Comrade Foot
Source: http://www.flickr.com


Oświetlenie kuchenki
Author: SKOFF
Source: SKOFF


Czym jest? W jaki sposób powstaje? Czy dopuszcza się ją w ekologicznym przetwórstwie? Liofilizacja to proces wysychania poprzez mrożenie odkryty przez Indian Quechua kilkaset lat temu. Spostrzegli oni, iż pożywienie pozostawione w określonych okolicznościach (niskie ciśnienie i niska temperatura) oprócz tego, że marznie, to traci wodę, która jest odparowana. Obecnie w warunkach przemysłowych proces liofilizacji usprawniają specjalne narzędzia. Jakie są atuty owej technologii? Po procesie liofilizacji żywność dalej mieści ten sam zestaw białek, tłuszczu i cukrów a także witaminy i substancje biologicznie czynne. Produkty takie są modne pośród sportowców, a na początku korzystało z nich wojsko amerykańskie podczas II Wojny Światowej.


Kamera Sony Action Cam
Source: http://kamerynakask.pl/


Obecnie osoby profesjonalnie zajmujące się sportem, czy wędrowcy ochoczo korzystają z gotowych, liofilizowanych dań, gdyż są zdrowe jak też równocześnie szybkie w przygotowaniu. Opakowania są lekkie, łatwo je przewozić. Wystarczy uzupełnić zawartość wodą po czym mamy skończone danie.




Dzisiaj takowe produkty są łatwiej dostępne dla każdego. Czasem warto wypróbować je jako zdrową, cenną pod względem odżywczym, opcję dla „chińskich zupek” chociażby podczas górskich włóczęg.