Masz kawiarnię i chcesz serwować herbatę? Dbaj o odpowiedni wybór produktów i oprawę!

Herbata jest jednym z najchętniej pitych w Polsce napojów. W odróżnieniu od kawy świetnie pasuje ona do posiłków, posiada również właściwości rozgrzewające i wspaniale odnajduje się w chłodniejsze dni. Jeżeli zamierzamy uruchomić lokal gastronomiczny, nie powinno zabraknąć w nim herbaty. Trzeba zadbać nie tylko o dostawę wspaniałych gatunków, lecz także o piękną oprawę, tak by konsumenci mogli spożywać ją w najlepszych warunkach.

Czym odznaczają się herbaty dla gastronomii?

herbata w restauracji
Author: Jason James
Source: http://www.flickr.com
W lokalu gastronomicznym herbata musi być elegancko podana. Nie powinno się zapominać również tego, że każdy klient ma swoje upodobania dotyczące parzenia herbaty i siły naparu, zatem nie powinno się podawać gościom już gotowej herbaty (Sklep Demmers). Optymalnym wyjściem będzie zaserwowanie filiżanki wrzątku oraz dostarczenie na osobnym spodeczku torebki wybranej przez klienta herbaty oraz przysmaków, którymi może on urozmaicić swój napój. Najlepiej wyglądają herbatki w estetycznych torebeczkach, jakie klient sam otwiera, rozwiązanie to łączy się tak i z komfortem, jak też z zachowaniem optymalnych warunków higienicznych.



Gdzie kupić takie herbaty?

strona www
Source: pixabay.com
Istnieją profesjonalne punkty zaopatrujące lokale gastronomiczne, zatem jeśli ciekawi nas taka herbata sklep z produktami dla gastronomii będzie najlepszym wyborem. Przy zakupie herbaty właściciele barów i kawiarni zazwyczaj decydują się na jedną markę. Trzeba jednak mieć na względzie, że goście przychodzący do lokalu mogą wykazać różne upodobania dotyczące spożywania herbaty.

Jeśli ten wpis jest dla Ciebie interesujący i chcesz poznać większą ilość informacji na ten temat, to została opublikowana pełna notka, którą dobrze jest przeczytać.

Warto zatroszczyć się o różne rodzaje herbat, w równym stopniu liściastych do parzenia w dzbankach, jak też w torebkach. Pomocne okażą się również różne dodatki, oczywiście muszą to być produkty z górnej półki. Nieodzowne są różne gatunki cukru, jak również owoce cytrusowe, miód i przetwory.

Pamiętaj o pięknej oprawie

Herbata musi być podawana w wyjątkowo ładnych i komfortowych naczyniach: dzbanach lub filiżankach. Nieważne, jakie naczynia wykorzystujemy, powinny odznaczać się one piękną prezencją i posiadać właściwe cechy, by utrzymywać napój w idealnej temperaturze. Cieniutkie ścianki filiżanek - choć bardzo szykowne nie chronią przed utratą ciepła i klientom herbata może nie smakować. Warto mieć na względzie, że czasem dostawy herbat posiadają w swojej ofercie wspaniałe naczynia do podawania herbaty i można nimi uzupełnić swój lokal.