Lakoniczny przewodnik po współczesnej hali, gdzie wytwarza się artykuły spożywcze
Posted by addmean on Thursday, 17 January 2019
A zatem zróbmy to w tej chwili. W wielu zakładach, w których produkuje się towary spożywcze, znajdują się różnego typu urządzenia, np. wyparka próżniowa. Taki sprzęt znalazł co prawda zastosowanie także w pozostałych gałęziach krajowego oraz międzynarodowego przemysłu, ale, jak już nadmieniliśmy, skupiamy się tutaj tylko na wspomnianym w tytule przykładzie.
Zainteresowały Cię treści opracowane w naszym wpisie? Czujesz jednak braki? Więc zapraszamy do kolejnej witryny - naciśnij tu ogrodzenia ochronne i przeloguj się tam.
Tu więcej: link.
Wyparka próżniowa to ogólnie rzecz biorąc sprzęt, który służy do kondensowania różnego rodzaju substancji. Znajdziemy go na terenie fabryk, które trudnią się wyrobem dżemów owocowych, marmolad nisko słodzonych, soków brzoskwiniowych. Z tego wynalazku korzysta też przemysł (https://www.arapneumatik.pl/k-21-przekladnie-slimakowe-zaworowe-rotork) cukrowniczy, a mleko, które stawiamy przed gośćmi także powstało przez zagęszczenie tego surowca w wyparce.
Następnym urządzeniem, który stanowi obowiązkowy element wyposażenia wielu zakładów, w których produkuje żywność są liofilizatory. W takich maszynach przeprowadzany jest proces tzw. liofilizacji. Z grubsza rzecz ujmując polega on na zamrożeniu artykułu, a potem jego wysuszeniu. Dla przykładu, wspomniany proces produkcyjny zastosowano podczas produkcji kawy w granulkach. Dla zainteresowanych tematem: dobre wyparki.
Pomimo tego że liofilizatory znalazły zastosowanie w laboratoriach farmaceutycznych, a nawet w archeologii, to zwykły obywatel proces liofilizacji będzie kojarzył właściwie tylko z procesem wytwarzania jego ulubionej kawy o smaku karmelowym. A wytworzony już artykuł trzeba właściwie przechowywać, ponieważ w przeciwnym przypadku ulegnie on zbryleniu. Przyczyna tego zjawiska jest łatwa do odszyfrowania: proces liofilizacji sprawia , że konkretny produkt staje się higroskopijny, czyli bez trudu chłonie wilgoć.
Przetwarzanie żywności na masową skalę jest obecnie powszechną praktyką. Pomimo tego że specjaliści od zasad zdrowego trybu życia przestrzegają nas przed konsumowaniem zbyt przetworzonych produktów, to niełatwo wyobrazić sobie dom, w którym zabrakłoby takich towarów na kuchennych półkach. Podobno kawa świeżo mielona zaparzona w ekspresie jest o wiele zdrowsza niż ta granulowana, lecz taki argument wcale nie przemawia do wielbicieli kawy rozpuszczalnej.
Gdy w mieszkaniu pojawiają się goście, to pan i pani domu raczą przybyszów czym chata bogata. To wtedy na ławach lądują mniej bądź bardziej wymyślne dania oraz, obligatoryjnie, kawa i herbata czerwona. Tak już przyjęło się w polskiej tradycji, że należy wykazać się gościnnością, gdy do domu przychodzą sąsiedzi lub druhowie. W takich sytuacjach nieczęsto zastanawiamy się, jak powstały towary, które stawiamy przed przybyłymi.
Author: Iqbal Osman
Source: http://www.flickr.com
Zainteresowały Cię treści opracowane w naszym wpisie? Czujesz jednak braki? Więc zapraszamy do kolejnej witryny - naciśnij tu ogrodzenia ochronne i przeloguj się tam.
Tu więcej: link.
Wyparka próżniowa to ogólnie rzecz biorąc sprzęt, który służy do kondensowania różnego rodzaju substancji. Znajdziemy go na terenie fabryk, które trudnią się wyrobem dżemów owocowych, marmolad nisko słodzonych, soków brzoskwiniowych. Z tego wynalazku korzysta też przemysł (https://www.arapneumatik.pl/k-21-przekladnie-slimakowe-zaworowe-rotork) cukrowniczy, a mleko, które stawiamy przed gośćmi także powstało przez zagęszczenie tego surowca w wyparce.
Następnym urządzeniem, który stanowi obowiązkowy element wyposażenia wielu zakładów, w których produkuje żywność są liofilizatory. W takich maszynach przeprowadzany jest proces tzw. liofilizacji. Z grubsza rzecz ujmując polega on na zamrożeniu artykułu, a potem jego wysuszeniu. Dla przykładu, wspomniany proces produkcyjny zastosowano podczas produkcji kawy w granulkach. Dla zainteresowanych tematem: dobre wyparki.
Pomimo tego że liofilizatory znalazły zastosowanie w laboratoriach farmaceutycznych, a nawet w archeologii, to zwykły obywatel proces liofilizacji będzie kojarzył właściwie tylko z procesem wytwarzania jego ulubionej kawy o smaku karmelowym. A wytworzony już artykuł trzeba właściwie przechowywać, ponieważ w przeciwnym przypadku ulegnie on zbryleniu. Przyczyna tego zjawiska jest łatwa do odszyfrowania: proces liofilizacji sprawia , że konkretny produkt staje się higroskopijny, czyli bez trudu chłonie wilgoć.
Author: www.donserv.p
Source: www.donserv.p