Właściwości oleju kokosowego

Olejek kokosowy odnalazł użycie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swym właściwościom leczniczym i pielęgnacyjnym. Paradoksalnie olej kokosowy jest dobrym środkiem na odchudzanie. Pozwala bowiem pozbyć się nadwagi (szczególnie tej brzusznej), albowiem nie odkłada się w postaci niepotrzebnego tłuszczyku, lecz jest użytkowany do produkcji energii. Przeczytaj, jakie jeszcze własności posiada olej kokosowy.
Olej kokosowy znalazł użycie zarówno w kuchni, jak również w kosmetyce dzięki swoim własnościom zdrowotnym oraz pielęgnacyjnym. Pozyskiwany z miąższu kokosa olej powszechnie uważa się za najzdrowszy olej na ziemi. Wszystko dlatego,
wybieramy olej kokosowy do ciała
Author: Naomi King
Source: http://www.flickr.com
iż ma w swoim składzie wyjątkową grupę cząsteczek tłuszczu - trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). Mimo że są to uważane za niezdrowe tłuszcze nasycone, konsumowane w niedużych bądź umiarkowanych ilościach mogą przynieść dużo korzyści. Trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT) jest to wyjątkowa grupa cząsteczek tłuszczu, bowiem są one metabolizowane inaczej niż pozostałe tłuszcze.

Po dostaniu się do układu nie są zamienione w tkankę tłuszczową, acz są od razu wykorzystywane do wytwórczości energii, a co się z tym wiąże - do przyśpieszenia tempa przemiany materii. Oznacza to, iż po spałaszowaniu posiłku z dodatkiem oleju kokosowego prędzej spala się bezcelowe kalorie, co zapobiega nadwadze. Mało tego olej kokosowy jest niezmiernie sycący, w związku z tym szybko oraz na długo zaspokaja głód, co zapobiega podjadaniu pomiędzy posiłkami. W następstwie w przeciągu dnia spożywa się mniejszą ilość jedzenia, a co się z tym wiąże - kalorii. Osobom odchudzającym się zaleca się stosować dwie łyżki oleju kokosowego dziennie.

Olej kokosowy - użycie w kosmetyce. Kwasy tłuszczowe w oleju kokosowym do głębi penetrują oraz odżywiają cerę, dzięki czemu jest on świetnym kremem nawilżającym.

Niezwykle wciągający tekst, nieprawdaż? Jeżeli również masz takie zdanie, to kliknij tutaj oraz przeczytaj w serwisie (https://www.swiatleku.pl/category/przeziebienie-i-grypa) pozostałe dane.

W związku z tym winny po niego sięgnąć posiadaczki cery odwodnionej. Z kolei antybakteryjne własności kwasu laurynowego sprawiają, iż olej kokosowy znakomicie zwalcza trądzik. Ażeby pozbyć się krost, można wcierać olej w skórę jak także dołączać go do dań w miejsce innych tłuszczy roślinnych. Do tego olej kokosowy ochrania cerę przed słońcem, ponieważ wykazuje to samo działanie, co krem z filtrem.




Specjaliści przekonują, że olej kokosowy wywiera też pożądany wpływ na włosy. Trójgliceryd kwasu laurynowego jest nadzwyczaj podobny do protein we włosach, a dzięki swojej niskiej masie molekularnej a także prostym łańcuchom liniowym jest w stanie przenikać w głąb włosa. W kosmetyce z powodzeniem wykorzystywany jest również olej makadamia, jaki pozyskuje się z orzechów drzewa makadamia, mających niepospolite walory smakowe jak też odżywcze - reszta na temat: .