W obecnych czasach trudno przedsiębiorstwom produkcyjnym różne artykuły funkcjonować bez odpowiednich certyfikatów

Współcześnie wszystko powinno mieć jakiś certyfikat — takie mamy czasy.


Niejedna firma produkująca różne artykuły musi posiadać potrzebne certyfikaty.


hurtownia
Author: Roger Blackwell
Source: http://www.flickr.com


jednostki certyfikujące
Author: order_242
Source: http://www.flickr.com




We współczesnym świecie stworzono ich całą masę. Certyfikat mogą dostać konkretne artykuły, które produkujemy (zabawki, meble albo lampy), warzywa czy nabiał, które produkuje rolnik, ale też cała firma może posiadać certyfikat potwierdzający jakość jej pracy na wszelkich fazach produkcji.

Przejdź na mój serwis (http://msspektrum.pl/)! W nim oczekuje na Ciebie następna rewelacyjna porcja najlepszych artykułów na powyższy temat. Nie zwlekaj!

W każdym z wyżej wymienionych wariantów to dość żmudny proces. Najlepiej więc będzie wyszukać poważane jednostki certyfikujące, które zrobią to w naszym imieniu. Rzecz jasna będzie trzeba za to zapłacić, ale zaoszczędzimy mnóstwo nerwów. Jednostka ta przyjedzie do naszej spółki i będzie obserwować pracę poszczególnych działów. Skompletowanie dokumentów zajmie im rzecz jasna trochę czasu. W ogóle załatwianie certyfikatu trochę trwa i trzeba uzbroić się w cierpliwość. Niezbyt prawdopodobne, aby udało nam się ten proces w jakiś sposób przyśpieszyć. Najbardziej popularnym certyfikatem wydaje się być ISO. Jest to organizacja, która skupia spółki i wydała do ten pory mnóstwo reguł jakościowych. Każda z nich okraszona została numerem. Dość popularne jest ISO 9000, gdyż ogólnie zarządza jakością produkcji.


Spółki, które produkują żywność, znają na pewno ISO 22000 – czyli inaczej mówiąc HACCP. Chodzi tam o to, że określa się normy, które powinna spełniać spółka produkująca czy pakująca jedzenie. Chodzi o kwestie czystości, ale też o przechowywanie czy transport.