Jak trzeba przewozić owoce mrożone?

Nasz kraj eksportuje nie tylko jabłka. Nie lada popularnością cieszą się poza granicami kraju również mrożonki czy soki.


Owoce są bardzo delikatnym i wymagającym towarem. Każdy export owoców i warzyw powinien zapewniać odpowiednie warunki klimatyczne.


Zwłaszcza ważne jest ustawienie oraz zachowanie odpowiedniej temperatury. Temperatura jest ważna w zależności od tego, czy przewozimy produkty konserwowe czy suszone. W każdym wypadku wysoka temperatura podczas transportu, mogłaby powodować przyspieszenie wystąpienia dużej ilości zmian. Mogłoby to być przykładowo utlenianie tłuszczów, spadek wartości odżywczej czy psucie się z powodów mikrobiologicznych. Świeże owoce i jarzyny uszkadzają się pod wpływem wyższej temperatury czy składu atmosfery wokół towaru. Gdy funkcjonuje na świeże produkty jakiś z czynników, mogłoby nastąpić wysychanie lub spadek wartości odżywczej.


ozdoby choinkowe
Author: makelessnoise
Source: http://www.flickr.com


W czasie przewożenia towarów głęboko zamrożonych jest dopuszczalny wzrost temperatury jedynie w zakresie takim, aby temperatura w miejscu przechowywania nie była wyższa niż taka, jaka jest przewidziana przez nadawcę towaru. Ale nie mogłaby ona być większa niż temperatura największa dozwolona dla danego towaru w czasie schłodzenia. Wszystkie dokumenty przewiezienia muszą zawierać informacje o wielkości temperatury, jaka przewidziana jest przez nadawcę. Muszą znaleźć się także informacje o bardzo szybkim przetworzeniu w docelowym miejscu. Tego typu towary powinny być przewożone środkami przewiezienia mającymi potwierdzoną zgodność z wymogami ATP.




Jest to międzynarodowa umowa o transporcie artykułów szybko psujących się i specjalnych samochodach, które służą do przewożenia tych produktów.

Jeśli pragniesz poszerzyć swoją wiedzę z powyższy temat, to zachęcam do mojej witryny. Należy wejść w moje hiperłącze i gotowe.

Do grupy pojazdów, które służą do transportowania żywności, jakie wymagają w czasie transportu odpowiedniej temperatury, należą np. izotermy.