Jak mogłyby popsuć się mrożone towary, kiedy mają za wysoką temperaturę?
Posted by addmean on Sunday, 30 January 2022
Owoce i jarzyny są niezwykle delikatnym oraz wymagającym produktem. Podczas ich transportu niezwykle istotne jest utrzymanie i zachowanie odpowiedniej temperatury. Temperatura jest zależna głównie od tego czy przewozimy owoce suszone, czy też mrożone.
Kiedy w grę wchodzi export owoców i warzyw, jakikolwiek wzrost temperatury powoduje przyspieszenie psucia czy też utlenianie tłuszczów.
Author: Nicholas Eckhart
Source: http://www.flickr.com
Psucie się świeżych owoców oraz warzyw mogłyby powodować takie okoliczności jak wilgotność względna czy też narażenia mechaniczne.
Nie możesz się doczekać kolejnych interesujących treści na ów temat? Przekazujemy Ci dobrą wiadomość - kliknij mystery shopping w poniższy link i delektuj się tekstem.
W rezultacie wystąpienia któregoś z tych czynników może nastąpić brązowienie czy rozkład substancji odżywczych. Jeśli przewozimy towary mrożone, ogromny wpływ posiada głównie podwyższona temperatura. W wyniku wyższej temperatury mogłaby wystąpić utrata smaku i aromatu czy zmiana tekstury.
Nie możesz się doczekać kolejnych interesujących treści na ów temat? Przekazujemy Ci dobrą wiadomość - kliknij mystery shopping w poniższy link i delektuj się tekstem.
W rezultacie wystąpienia któregoś z tych czynników może nastąpić brązowienie czy rozkład substancji odżywczych. Jeśli przewozimy towary mrożone, ogromny wpływ posiada głównie podwyższona temperatura. W wyniku wyższej temperatury mogłaby wystąpić utrata smaku i aromatu czy zmiana tekstury.
Author: Ministerio de Cultura de la Nación Argentina
Source: http://www.flickr.com
W czasie transportu produktów mrożonych, dopuszczalny jest wzrost temperatury wyłącznie w takim stopniu, aby temperatura w miejscu przeznaczenia nie była większa niż ta, jaka przewidziana jest przez nadającego produkt. Również taka temperatura nie może być wyższa niż największa temperatura dozwolona dla takiego towaru, kiedy jest on schłodzony. Również dokumentacja transportowa powinna zawierać informacje o temperaturze, jaka jest przewidziana przez nadawcę oraz o bardzo szybkim ich przetworzeniu w miejscu przeznaczenia. Eksport takich produktów musi być przeprowadzany przy użyciu środków transportu, jakie posiadają świadectwo zgodności zgodnie z wymogami ATP.
ATP jest to międzypaństwowa umowa o przewożeniu prędko psujących się artykułów żywnościowych i specjalnych środkach przewozu, jakie są stosowane do transportowania tych produktów.