Brytfanny emaliowane

Każdy kucharz (zarazem profesjonalny, jak i domowy mistrz kuchni) wie, że sekretem smaku bardzo dobrego jedzenia mięsnego jest właściwie dobrany sposób przygotowania mięsa. Pyszna potrawa potrzebuje naczyń do zadań specjalnych, jakimi zdecydowanie są brytfanny. Brytfanna (inaczej brytfanka bądź nieco bardziej starodawnie – gęsiarka) zazwyczaj występuje w formie owalnej lub okrągłej, może również być prostokątna.

Brytfanny
Source: garneczki.pl

Pozwala ona na pieczenie i duszenie mięsa a także rozmaitych potraw jednogarnkowych (rybnych, warzywnych itp.) jednakowoż na kuchence, także w piekarniku (poza pojedynczymi modelami).

Odpowiednia brytfanna sprawia, że mięso pozostaje fenomenalnie soczyste i jędrne, ale równocześnie jest należycie upieczone a nie wyschnięte). Dla uzyskania idealnego wyniku należy mięso nasamprzód zamarynować i leciusieńko podsmażyć – puści wówczas soki. Przenosząc do brytfanny obowiązkowo należy je jeszcze podlać wodą. Typowa gęsiarka do pieczeni wykonana była z blachy stalowej okrytej emalią, ale na rynku osiągalny jest pełen przekrój naczyń z różnorodnych tworzyw. Brytfanna emaliowana jest nade wszystko wskazywana dla uczuleniowców i miłośników standardowej kuchni. Upieczenie fantastycznego kurczaka z kruchutką skórką, golonki, kaczki bądź dziczyzny zapewniają także brytfanny ze stali, brytfanny odlewane lub brytfanny aluminiowe. Te ostatnie nie nadają się jednakże do przyrządzania kwaśniejszych potraw.

Jeśli intryguje Cię ciąg dalszy jaki piecyk wybrać tego tematu zapraszamy do następnego tekstu, który przygotowaliśmy dla Ciebie pod tym linkiem. Tam rozwieją się wszelkie Twe rozterki.



Dużą popularnością pośród piekącychmają powodzenie trwałe i wyjątkowo wytrzymałe brytfanny wykonane z żeliwa. W większości przypadków pokryte są one powłoką emaliowaną (zarówno na zewnątrz, jak i  wewnątrz naczynia), zupełnie odpowiednią dla zdrowia i prostą do mycia. Brytfanna żeliwna jest rewelacyjną inwestycją – zapewnia najlepszą jakość pieczenia i duszenia dzięki grubym ściankom, pozwalającym na optymalną przesyłanie ciepła. Szczelniezamknięta przykrywką bardzo długo też zachowuje ciepło jedzenia po wyjęciu z piekarnika.

Jeśli objaśniana kwestia jest dla Ciebie użyteczna, zobacz poza tym więcej szczegółów opakowania styropianowe tu - te wiadomości także nie powinny pozostać niezauważone.

Porównywalnie sprawdza się brytfanna akutermiczna, której dół bardzo dobrze zapobiega przyklejaniu się przygotowywanych potraw. Brytfanny przeznaczone do stosowania w piekarnikach to naczynia żaroodporne (naczynia żaroodporne na mogą być toteż używane nie tylko do mięs, ale również do przeróżnych zapiekanek czy lazanii. Brytfanna funkcjonuje wtenczas jako wszechstronne naczynie do zapiekania. Przeróżna propozycja brytfann dostępna jest w sklepie internetowym

Powszechnym wyborem kupujących jest brytfanna z rusztem (więcej zobaczysz tutaj: popularna brytfanna z rusztem). Naczynie to umożliwia komfortowe przekręcanie części pieczonego mięsa, umożliwia też odpływ potencjalnego nadmiaru tłuszczu. Rozwiązaniem dla starających się o jak najzdrowsze przyrządzanie dań jest także brytfanna z aromatyzerem, która zapewnia zachowanie w pełni naturalnego smaku i aromatu składników, a w szczególności rekomendowana jest do potraw z kuchni wegetariańskiej. W funkcji brytfanny sprawdzają się też specjalne naczynia silikonowe do zapiekania, które są świetną ofertą dla posiadaczy małych kuchni – można je bowiem złożyć albo zwinąć, w związku z czym zajmą niewiele miejsca w szafce.


Author: A.Z.